Як вести кадрову документацію у підприємця?

Обов`язово потрібно розробити Правила внутрішнього розпорядку та оформлювати накази (розпорядження) про відпустку та відрядження.

Правила внутрішнього розпорядку повинні складатися з:

  • порядок прийому на роботу та звільнення з роботи;
  • права та обов`язки роботодавця;
  • права та обов`язки працівників;
  • режим роботи;
  • порядок заохочення за роботу;
  • порядок накладення стягнення за порушення трудової дисципліни і ін.

Наявність таких Правил надає переваги підприємцеві, тому що за їх порушення недбайливого працівника можна притягнути до дисциплінарної відповідальності (наприклад, оголосити догану). Згодом дисциплінарне стягнення у вигляді догани (оформленого наказом або розпорядженням) протягом року може бути використане при звільненні найманого працівника за систематичне невиконання покладених на нього трудовим договором обов'язків (по п.3 ст. 40 Кодекс законів про працю).

Оскільки відомості нарахування та виплати заробітної плати підприємець повинен не тільки оформлювати, але й зберігати у відповідності до законодавства, необхідно також оформлювати табелі обліку використання робочого часу, особливо якщо є сумісники та робітники, які працюють за ненормованим режимом. Табелі обліку використання робочого часу повинні зберігатися у роботодавця на протязі трьох років з дня проведення перевірки працівниками податкового органу.

Новіші публікації Старіші публікації Головна сторінка

Інформація, що міститься на сайті, є достовірною станом на 2003 рік.

Використання матеріалів сайту без діючого гіперпосилання на джерело заборонене.